Verbaas

en zo ...

Verbazend hoeveel Verbazen

+
Stamboom Verbaas
met 7 takken
+
Aantal naamdragers
in 2007

Je dacht dat er niet zoveel mensen met de naam 'Verbaas' waren? Nu dat valt mee (of tegen).
Klik op de afbeelding van Nederland uit de familiedatabank van het CBG

Uitgaande van de nakomelingen van een paar oer-voorvaders zijn er een aantal 'blokken' te onderscheiden.

+
Afstammelingen van twee stamvaders
+
Schema van aantal takken

Het merendeel van de hedendaagse Verbazen stamt dus af van Dingeman Ariensz (1676-1772), één van de zonen van Arie Claasz (1630-1721).
De oudste tak komt via de oudste zoon van Arie Claasz, nl Arie Ariens (1664-1710).

Het is onmogelijk de hele stamboom met tot zo'n 800 Verbazen inzichtelijk met alle relaties (en inclusief alle 'doodlopende' takken) op een computerscherm te krijgen. Al die namen, al die lijntjes, er was geen lijn in te ontdekken.
Pas toen ik een uitdraai van mijn bestand liet maken bij een online-drukker en de hele stamboom in zijn geheel op papier (ca 1x6 m!) zag begon ik de opbouw te zien. Toen zag ik, dat de familie Verbaas véél groter en veel vertakter was dan ik dacht.
In mijn gedachten tot dan toe bestond de familie Verbaas uit de nakomelingen van mijn opa Euft (+1957) en de nakomelingen van zijn broers en zussen.

+
Nakomelingen Euft Verbaas (1891-1957)

Maar vanaf de eerste stamvaders zijn er diverse takken ontstaan. Hierboven is in de afbeelding met de gekleurde vakken (schema van aantal takken) een structuur te zien. De tak van mijn opa maakt daar een bescheiden onderdeel van uit.

Doordat er in de 17e en 18e eeuw verschillende 'takken' ontstonden, kunnen twee personen met de naam Verbaas een gemeenschappelijke voorvader hebben in een zéér ver verleden en daardoor een kleine verwantschap hebben.

Er is een Verbaas waarbij de gemeenschappelijke voorouder met mij (Jakob Euft Verbaas (1949-..) Arij Claasz Verbaas (1630-1721) is. De andere Verbaas stamt af van zoon Arie en ik van zoon Dingeman.
Het genealogieprogramma AldFaer geeft een consanguiniteit aan van 0,0004% en een verwantschap in de 19e graad. De consanguiniteit tussen kind en ouder is 50%.

+

Op de pagina 'stamboom' staat informatie over alle takken.
Direct kijken tot welke tak je behoort? Zoek op Index op namen naar je eigen naam of die van je (over)(groot)vader en spring direct door naar de gegevens over jouw tak!

Veel plezier.

Hello Website