Verbaas - De naam Verbaas
Of stuur een bericht

Verbaas

en zo ...

De naam Verbaas

+
Stamboom Verbaas
met 7 takken

Waar komt de naam Verbaas vandaan, wat betekent het?
Nergens wordt de oorsprong of de betekenis van de naam vermeld, ook niet in De Nederlandsche Geslachtsnamen (1885) van Johan Winkler.

Is het een vernederlandsing van de Schotse naam Forbes? Er zijn een aantal kleine aanwijzingen - maar geen bewijs - dat Verbaas iets met Forbes te maken heeft.
Zie verder op de pagina 'Forbes'.

Waarom - een speculatie mijnerzijds - zou de naam niet afgeleid kunnen zijn van het beroep 'veerbaas'?

Encyclo.nl
Veerbaas
(pontbaas, veerbaas) de schipper op een (kleine) pont. Zie ook pontwachter

Met al het water in de buurt, voor en tijdens inpolderingen en bedijkingen zou dit mogelijk geen gekke gedachte zijn?

Het veer bij Hekelingen bestaat al meer dan zes eeuwen / JdB (Jan de Baan). - In: Spijkenisse, september 1990.

+
Waterrijk gebied
kaart 1570-1580

En hoe zit het met de uitspraak van de 'ee' in het plaatselijke dialect in bijv de 15e of de 16e eeuw? Kan 'veer' zo 'ver' geworden zijn?

Ach, en in de Nederlandse Familienamenbank staat bij Verbaas, analyse en verklaring een link naar een zgn specifiek component ver. Kan dat dan weer wijzen op een oorspronkelijke naam als Van der Baas, Van de Baas, Van der Bas?
De Stichting Behoud van 't Oud geeft bij haar verklaring van achternamen iets vergelijkbaars:
Verveen, van 't Veen (plaatsnaam Veen)
Verboom variant van Van der Boom(en)
Ook elders zijn er tientallen familienamen te vinden beginnende met 'Ver', waarbij de link met namen met 'Van der' (of 'van de 'of 'van') gemaakt wordt, zoals Verbaan (Van der Baan), Verbakel (Van Bakel), Verbeek (Van der Beek), Verbiest (Van der Biest), Verbiezen (Van Biezen), Vermaas (Van der Maas) etc
En ook op de site van Onze taal staat een lemma over ver.
Het blijft speculeren.

Na een vraag (een vraag, geen suggestie!) of Verbaas misschien van het woord veerbaas zou kunnen komen staat nu ook op de site van de Stichting Behoud van 't Oud bij Verbaas: Zou ook mogelijk een verbastering kunnen zijn van Veerbaas. Er staat inderdaad 'zou (...) kunnen', maar ook hier is dus nog geen bewijsvoering na onderzoek. Ik stelde een vraag en die vraag wordt zo toch eigenlijk direct geponeerd als mogelijkheid. Lastig!

Aanvullingen, (tegen)argumenten of een beter idee? Ondersteunend 'bewijs'? Ik hoor het graag! Dat kan via het contactformulier.

Een goede ingang naar van alles over namen is te vinden op de site 'Netwerk Naamkunde'.

Blijkbaar is de naam Verbaas een dusdanig aparte, ongeloofwaardige naam, dat hij in een verhaal over een jeugdgevangenis als fictieve naam voor een delinquent gebruikt wordt: Leroy Verbaas.