Verbaas - Voornamen bij de familie Verbaas
Of stuur een bericht

Verbaas

en zo ...

Voornamen bij de familie Verbaas

+
Stamboom Verbaas
met 7 takken
+
Meest voorkomende voornamen
+
meest voorkomende eerste voornamen

In AldFaer een selectie makend op de achternaam Verbaas en daarvan een 'voornamenwolk' laten maken levert het bovengenoemde resultaat op.
Voor mij was die nogal verrassend, omdat in mijn 'tak' aardig vaak de naam Euft voorkomt, zowel als eerste voornaam als als tweede voornaam. Maar in het geheel van alle 'takken' speelt deze naam dus niet zo'n grote rol. Per tak worden (voor een groot deel) ook andere voornamen gebruikt.

Voornamen per tak
Voor een overzicht van de per tak voorkomende voornamen van Verbazen zie: Voornamen
Lichtgele tak (Arie Ariens), bruine tak (Arie Dingemans), lichtgroene tak (Frans), middelgroene tak (Goris), donkergroene tak (Leendert, donkergele tak (Jan), blauwe tak (Amen).

Een paar namen uit de 'middelgroene tak' (Goris)

Euft
Wat betekent die naam, waar komt die vandaan?
Volgens een site met voornamen komt de naam van:

 • Euphemia/Euphemius (Grieks, de beroemde of iemand met een goede naam)
 • Evert

De Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut verwijst voor de naam Euft door naar Ewoud.

De eerste optie lijkt me wat onwaarschijnlijk.
De twee andere mogelijkheden, wie zal het zeggen? Misschien zijn hier dialectinvloeden werkzaam geweest? Ergens kwam ik ook de naam Oeuft en Eust tegen.
Hoe de naam in de familie is gekomen is wel duidelijk.
Frans Verbaas (1738-1788) trouwde met Ingetje Euftensdr Hoek. Vanaf die tijd komt bij de afstammelingen van Frans de naam Euft regelmatig voor. De eerste mannelijke Verbaas met de naam Euft is dan Euft Fransz Verbaas (1772-1823). Deze Euft was één van de elf kinderen (zes meisjes, vijf jongens) van Frans en Ingetje. Van deze kinderen werden er minimaal 7 (vier meisjes, drie jongens) niet ouder dan vijf jaar.
De vader van Ingetje heette Euft Hoek (1710-1754). Zijn moeder Aaltje Euftsdr van der Kaag (ca.1679-1753) was een dochter van Eust Friedrichs van der Gaech (1638-ca.1720), geboren en overleden te Delft. Aaltje Euftsdr had een aantal zussen met 'Eusten' in de naam. De naam gaat van Eust naar Euft dus? Schrijffoutje?
Ook elders:

 1. Aaltje Euste van der Kaag, ook bekend als Aaltge Heufte, Eufts, geb. ca.
  1679 in Delft, ovl. 27.08.1753 in Numansdorp (…)
  In sommige documenten Aaltje Eufte van der Kaag genoemd.
  Haar vader heette echter Eust, haar zoon merkwaardigerwijze Euft
  (ook wel Oeft, Oeuft Heuft).

Over de voornaam Eust is niets te vinden in de voornamenbank. Of zou dit een verkorting kunnen zijn van Eustachius? Dit wordt allemaal weer wat speculatief. Wikipedia meldt wel, dat de verkleiningsvorm van Eustachius Eustaas is.
Mogelijk weet iemand hier meer over of kan meer te weten komen?
De naam komt niet veel voor, de voornamenbank kan zelfs de populariteit van de naam niet meten.

Abra
De naam Abra komt ook regelmatig voor in 'mijn' tak van de familie Verbaas.
Die naam komt in de familie via Abra Troost (1890-1959), getrouwd met Euft Verbaas (1891-1957). Vanaf die verbintenis zijn er meerdere vrouwelijke Verbazen met in de voornaam Abra. Abraham als voornaam kwam al eerder voor, later kwam ook de naam Bram in zwang.
De naam Abra komt duidelijk van Abraham, de vader van Abra Troost heette Abraham Troost (1799-1855). De respectievelijke voorvaders van deze Abraham hadden als voornaam ook Abraham vanaf de verbintenis tussen Dirk Jacobsz Troost (1688-1720) en Marie Abrahamsdr. van Rij (1685-1789).
De naam Abra wordt in Nederland wel steeds minder gegeven, evenals de naam Abraham. De naam Bram zit daarentegen wel in de lift.

Een aantal andere in andere takken voorkomende aparte voornamen zijn

De traditionelere voornamen zijn in de 20e eeuw steeds meer het veld gaan ruimen ten gunste van modernere namen, gegeven vrij van enige traditie. Dat past in een algemeen patroon.

De gelijksoortigheid van voornamen in vorige eeuwen had zo z'n charme, maar het kan bij het uitzoeken van een familierelatie (wie is de zoon of vader van wie?) best lastig zijn.
Er is een tak Verbazen, waarin gedurende vijf generaties (een tijd omvattend van 1765-1990) de naam Jacob steeds doorgegeven werd. Dan zoek je dus naar een Jacob, die de vader is van Jacob en ook de zoon van Jacob en ook het kleinkind van Jacob en ook de opa van Jacob. Best lastig.